Στα 6 Βήματα…

Πυρ, πριν μας πάρουν φαλάγγι…

Κι όμως τους είχαν αρνηθεί… μάλλον γιατί δεν “έπαιζε” μίζα… Ξ Ε Φ Τ Ι Λ Ε Σ ! ! !

Είμαστε από τους τακτικούς αναγνώστες του Κου Καββαθά τον οποίο και θεωρούμε από τους τιμιότερους εκπροσώπους της “τεχνοκρατικής” (με την σωστή έννοια) νοοτροπίας. Να τι είδαμε στο blog του και μας συγκλόνισε…

Είχαμε προτείνει…

Λίγες μέρες μετά τις “18 Οχτώβρη” του 1981, ο τότε υπουργός Γεωργίας με κάλεσαν να “πω τη γνώμη μου” για την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια των Canadair CL125 και των, τυχών, εναλλακτικών λύσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Με τη βοήιεια του μεγαλύτερου και αρχαιότερου αεροδιαστημικού περιοδικού στην Ελλάδα, “ΠΤΗΣΗ & Διάστημα” και του φίλου Νίκου Συμιγδαλά, ιδρυτή της “Αεροπορίας Αιγαίου”, που χρόνια μετά έγινε “Aegean Airlines” όταν τον σύστησα στον σημερινό της ιδιοκτήτη, ο οποίος βέβαια “ξέχασε” ποιος τους έφερε σε επαφή αλλά, αυτόν είναι μία ακόμα “αστεία” ιστορία της προϊστορίας του γράφοντος.
Καθίσαμε, γράψαμε, στείλαμε επιστολές, στείλαμε φαξ, πήραμε τηλέφωνα σε όλες τις αεροπορικές και κατασκευαστικές εταιρίες του πλανήτη που ασχολούνταν με την επίγεια και εναέρια πυρόσβεση.
Δουλέψαμε ένα μήνα και φτιάξεμε ένα χοντρό φάκελο που περιείχε όλα τα διαθέσιμα μέσα, όλους τους κατασκευαστές, όλα τα αεροπλάνα, τα οχήματα, και, μία μέρα, τα παρουσιάσαμε σε επιτροπή “αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων”, γαλονάδων και ορίτζιναλ (τότε) “συμβούλων”, που δεν ήξεραν τη τύφλα τους.
Ποίες ήταν οι προτάσεις που κάναμε για πρώτη φορά πριν 30 χρόνια;
Παραθέτω τις κυριότερες
1. αντί 6 CL125 η Ελλάδα να αγοράσει 5 και, με τα χρήματα του 6ου, κάπου 5.5 εκατ. καναδικά δολάρια, να προμηθευτεί 12 βομβαρδιστικά του Αμερικανικού Ναυτικού με 0 ώρες στο airframe και 0 ώρες στους κινητήρες.
Τα αεροπλάνα ήταν τα Tracker 2CA τα οποία πρόσφερε η αμερικάνικη AirUnion. Τα Τράκερ μπορούσαν να πάρουν 5,5 τόνους επιβρανδυντική σκόνη αλλά, το κυριότερο, μπορούσαν να βαφτούν κίτρινα, να σταθμεύσουν στα νησιά του Αρχιπελάγους και, εκτός από αποστολές πυρόσβεσης, να αναλάβουν αποστολές ναυτικής περιπολίας, ελέγχου θαλασσίων συνόρων, παράνομης μεταναύστευσης (τότε!), ναυτικής συνεργασίας και άλλες που, αν θέλετε, μπορώ να αναφέρω λεπτομερώς.
2. Εκτός από τα Τράκερ προτείναμε την προμήθεια και άλλων εξειδικευμένων αεροσκαφών που ήταν τότε διαθέσιμα στον Καναδά, στην Αυστραλία, την Γαλλία και, βέβαια, τις ΗΠΑ.
3. εγκατάσταση επίγειων πύργων παρατήρησης
4. περιπολίες με ελαφρά, διθέσια αεροπλάνα που ανήκαν/ανήκουν στις Αερολέσχες
5. ακύρωση της προμήθειας …100 ψεκαστικών PZL Dromader(!) που, οι “σύμβουλοι” ήθελαν να χρησιμοποιήσουν σαν …πυροσβεστικά!) και αγορά μεγάλων ελικοπτέρων τα οποία..
6. θα μπορούσαν να βρίσκονται, εφοδιασμένα με κατάλληλα μέσα, δίπλα στην εστία της πυρκαγιάς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσουν οι τα πεζοπόρα τμήματα και, βέβαια, τα εναέρια μέσα

Η έρευνά μας είχε λάβει υπ’ όψη το ανάγλυφο της Ελλάδας, τη δράση των οικοπεδοφάγων και των οικοδομικών συνεταιρισμών, τον χρηματισμό των υπηρεσιών καιν την μπουνταλοσύνη των νεοελλήνων
Τι απόγινε;
Τίποτα. Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής οι Κώστας Καββαθάς και Νίκος Συμιγδαλάς εξαφανίστηκαν απ’ το προσκήνιο προφανώς επειδή χάλασαν τις “σούπες”.
Μας ρώτησε κανείς από τότε;
Ποτέ. Αντ’ αυτού ανάθεσαν στα εξαπτέρυγά τους να απαξιώσουν τις προτάσεις με το επιχείρημα πως “ο δημοσιογράφος δεν ξέρει απ’ αυτά”.
Με τα παραπάνω δεν ισχυρίζομαι πως, αν η τότε κυβέρνηση είχε ακολουθήσει τις προτάσεις δεν θα είχαμε άλλες φωτιές στην Ελλάδα! Όταν καίγεται η μητρόπολις του καπιταλισμού, η χώρα που διαθέτει τα πιο τέλεια μέσα στον κόσμο, οι ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να την “γλιτώσει” η Ελλάδα. Απλώς, αν είχαν παρθεί κάποια μέτρα η πρόληψη θα ήταν καλύτερη και οι καταστροφές λιγότερες.
Πέρα όμως από τις -πονεμένες- ιστορίες του -πονεμένου- παρελθόντος επαναλαμβάνω κάτι που λέω χρόνια: δείτε στις τηλεόραση που είναι χτισμένα τα σπίτια μας. Δείτε τα καταπατημένα δάση, τις γεμάτες σκουπίδια και μπάζα χαράδρες, δείτε τις φάτσες που τσιρίζουν “παναγία μου” βλέποντας το αυθαίρετό τους να λαμπαδιάζει.
Λυπάμαι για το δάσος, τα ζώα που χάνονται, το περιβάλλον που πνέει τα λίσθοια αλλά, δεν δίνω μία για τους κάφρους που βίασαν και βιάζουν παρά φύση κάθε τετραγωνικό μέτρο γης, σε αγαστή συνεργασία με τις “αρχές” και τη αποκαλούμενη (με λίγες εξαιρέσεις) τοπική αυτοδίοικηση.

Advertisements

August 24, 2009 - Posted by | Άμυνα, Πολιτική | ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: